tisdag 2 juni 2009

Lite funderingar

Jag precis avslutat en kurs i Bruk, Riskbruk och missbruk, dessutom går jag en kurs i KBT inriktat mot missbruk på KS i Solna. Dessa kurser har sått mina tankar i rullning och fått mig att tänka över mitt eget beteende. Säger det klassiska, jag har inget problem med alkohol, dricker mycket sällan, tycker inte om vin inte heller öl utan ska det vara så ska det vara sprit ;) Men som sagt finns ingen andledning att ora sig över mitt drickande. Idag har man ju uppmärksammat att man kan ha missbruk och beroende av andra saker än substanser; spel, sex, mat ja allt som ger en form av kick. Inte heller dessa saker är nått störe problem för min del, spelar gör jag sällan, sex ja med huset fullt av barn så.....mat tycker jag iofs mycket om men det är knappast tal om nått missbruk. Däremot så kanske det finns andledning att se över mitt syende. Finns ett formulär som man andvänder för att kartlägga folks alkoholvanor, AUDIT. Jag har översatt det för att kartlägga mitt syende;
1) Hur ofta syr du?
Så gott som dagligen om jag inte syr så surfar jag runt efter inspiration eller bläddrar i böcker och tidningar.

2) Hur ofta under det senaste året har du inte kunnat sluta sy sedan börjat?
Händer flera gånger varje vecka att jag måste sy klart innan jag kan göra nått annat eller gå och lägga mig.

4) Hur ofta under senaste året har du låtit bli att göra något du borde för att istället sy?
Varje dag, städa vika tvätt, diska och annat onödigt kan väl andra göra? Laga mat år ju tyvärr tvunget för även jag behöver äta!
5)Hur ofta under senaste året har du behövt göra något syrelaterat dagen efter mycket sömnad?
Varje morgon surfar jag efter inspiration minst en halvtimme innan jobbet, händer dessutom flera gånger varje vecka att jag syr lite.
6)Hur ofta senaste året har du haft skuldkänslor relaterat till ditt syende?
Måste väl erkänna att det kommer över mig minst en gång varje vecka, dels upptar mitt syende ett helt rum medans ungarna får bo i varsin skrubb, dels så blir det ofta snabblagad mat för att jag måste hinna sy, dessutom kanske jag inte behöver ha så mycket saker??? Eller???
7) Hur ofta har du försakat något du behövt för att istället köpa tyg eller annat syrelaterat?
Kläderna sliter jag tills de faller sönder och samman, det är bara när det blir alldeles nödvändigt för att slippa åka naken till jobbet som jag köper kläder till mig själv, har inte kommit så långt änn att barnen inte får kläder när de behöver. Så på denna fråga blir svaet varje månad.
8) Hur ofta tackar du nej till sociala tillställningar för att stanna hemma och sy?
Varje gång det pratas om fester och andra tillställningar funderar jag noga om det är värt att missa en hel kväll vid symaskinen, är det dessutom tal om alkohol så innebär ju det en dag med mindre ork över till syendet, allt som oftast tackar jag nej för vem behöver socialt umgänge när man kan sitta hemma vid symaskinen?
9)Har du eller någon närstående blivit lidande på grund av ditt syende?
Jag har skurit mig i fingrar, bränt mig i armhålan, sytt mig i fingret så att en nålbit satt kvar flera dagar innan jag kunde få ut den, bränt mig mellan fingrarna, barnen och gubben har stuckit sig på nålar och har alltid kläderna fulla av trådar så på denna fråga måste jag svara ja med tillägget ofta!
10) Har någon närstående uttryckt oro över ditt syende?
Familjen klagar ofta på att jag sällan sitter med dem i soffan på kvällarna, gubben önskar att jag kunde släppa syrummet för lite gos då och då, de få icke syende vännerna jag ha kvar önskar att jag kunde slita mig från symaskinen och umgås med dem oftare, så även här är svaret ett rungande JAA!!!
RESULTAT
Även om jag inte använt nån skala som i orginalet så behöver man knappast tveka över att jag är illa ute. Kanske det finns orsak till att söka hjälp för mitt missbruk?? Men för att terapi ska hjälpa mig så behöver jag vara motiverad till att göra en förändring och där är jag knappast ännu. Det lär brinna kallt i helvetet innan jag har motivation nog till att minska mitt syende och jag kommer knappas dra på mig nån fysisk åkomma utom möjligen dammallergi pga av mitt syende. Dessutom så riskerar jag varken att mista gubbe, barn eller jobb pga av mitt syende, iaf inte ännu........

16 kommentarer:

 1. Nja, jag vet inte riktigt om jag håller med om att du har ett missbruk :) Tycker det låter ganska sunt :)

  Från en missbrukare till en annan...

  SvaraRadera
 2. Inte missbrukare - entusiast heter det! :)

  SvaraRadera
 3. Okej, vi är missbrukare....MEN det är som med Pippi Långstrumps fräknar:
  Vi lider INTE av det.....

  SvaraRadera
 4. För min del låter det alldeles normalt! Men förnekelse hör ju också till missbruket, så det är väl lika illa här. Du behöver i alla fall inte vara orolig över att sitta ensam på behandlingshemmet. :-D Kramar Ullis

  SvaraRadera
 5. och du är sannerligen inte ensam :) Men vid närmare eftertanke vill nog ingen av oss ha det annorlunda :))Kram

  SvaraRadera
 6. Ha ha, goa, underbara Lizzan - du är världens bästa missbrukare!

  Tack för ett gott skratt, saknar dig!

  KRAM från vinpimplarn' ;-)

  SvaraRadera
 7. Åh herre jösses!!
  Det var flera saker som stämde på mig med! *skrattar så jag nästan trillar av stolen*

  // Linnea

  SvaraRadera
 8. Oj, ja då är jag oxå missbrukare..
  men något roligt måste man ju unna sig, eller...:-)
  Måste fråga:-Hur bar du dig åt för att bränna dig i armhålan?
  Förlåt, men jag garvade när jag läste det och blev nyfiken.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Herregud!!!!!! Jag känner ju igen mej......detdär sy y y ndromet lider jag av också!!!! Ni är ju alltid steget före där på svenska sidan, finns det månne behandlingshem hos er eller någon tolvpunkts distanshjälp att få????
  Tror jag får sätta mej ner och sy en fräsig tvångströja i lappteknik att ta till i de svåraste stunderna....eller....tja???!!!
  Tack för inblick i PROBLEMET!
  Kram L.

  SvaraRadera
 10. :0)Jag erkänner direkt jag har ett gravt missbruk och har heller ingen motivation att bryta det och skapa ett säkrare och fräschare liv.Jag klarar inte abstinensen
  men trådar i kläderna står min familj ut med....
  Behöver man terapi och attitydskorrigering???
  Kramen/Sussie

  SvaraRadera
 11. Vilket härligt inlägg!!
  Men Inte är det ett missbruk vi har, eller???:-))
  Jag ser det som terapi för kropp och själ.
  Dina svar stämmer helt med vad jag själv skulle ha svarat.
  Så fortsätt du med ditt missbruk.:-))
  Tänk så mycket fint det kommer av det, och som vi andra missbrukare njuter av att titta på.
  Kram Kerstin

  SvaraRadera
 12. Ja jag är ju oxå drabbad av detta missbruk/ eller är det terapi som är rätta namnet hi hii.
  Jaså du lyckats bränna dig i armhålan ,undrar hur det gick till.
  Du stryker kanske kläderna som min sambos moster. Hon strök ett par byxor och hade bränt sig på låret.

  SvaraRadera
 13. God morgon Upplands Finest!

  Jag tänkte på en sak; vi pratade ju lite löst om att du ev. skulle sy en väska till mammas väninna som fyller 60 år. Mamma frågade häromdagen om det blir något av väskan för Sollan (som hon kallas) fyller år nu 27 juni.

  Jag sa att jag skulle höra med dig men att jag samtidigt vet att du har mkt just nu så att jag inte kunde lova något. Mamma sa att du ABSOLUT INTE (ja, hon bad mig mer eller mindre att skriva det med stora bokstäver för att förtydliga)behöver sy väskan eller stressa med det, hon behöver bara veta ifall hon ska fixa en annan present istället.

  Ha en tipp-topp dag och jag hoppas näs-rinnar-och-ögon-kliar-trollen håller sig borta från dig!

  KRAM

  SvaraRadera
 14. Missbruk och missbruk. Hur är det egentligen med andra missbruk, vem har glädje av dem ? Är inte detta
  "missbruk" till stor glädje, andra missbrukare mår både fysiskt och psykiskt illa av sina nojor.Till på köpet kan dina resultat njutas och nyttjas av andra icke missbrukare, så fortsätt med det.

  En annan inte fullt så stor missbrukare = Brit-Mari

  SvaraRadera
 15. Missbrukare? JAG?? Finland ska vinna eurovisionschlagerfestival (el. vad det nu heter, egentligen...) minst 10 gånger innan JAG ger ifrån mig min symaskin!!!

  SvaraRadera
 16. urk, kände igen mig! Du är inte ensam i träsket! Citerar en annan Go Gumma, " jag syr för att det är ett behov. Men sedan finns det andra missbruk som är osunda och leder till för tidig död, det enda osunda i vårt bruk är att vi kanske rör oss för lite. Är också väldigt nyfiken hur man bränner sig i armhålan? kram Monica

  SvaraRadera