tisdag 8 december 2009

Besviken!!

Eller rättare sagt så känner jag mig grundlurad, gungar rejält i min tillit. Vi har ju som bekant haft en del dödsfall runt oss den sista tiden och det har manat till eftertanke. När min farfar dog för nio år sen, så var det varken frågor om tidpunkt eller orsak, han var gamal och slite och somnade lugnt in på ett boende. Inte mer än en ett halvår senare var det dags för nästa dödsfall i vår närhet, mer plötsligt och oväntat. Vi undrade och väntade länge på svar om när och hur. När svaren äntligen kom så gav de inte mycket, dödsorsaken var alkolism, men hallå, det visste vi ju redan, mer exact Tack! Tidpunkten var ännu mer svävande och de drog till med något. Det senaste dödsfallet var inga konstigheter om hur, men när. De kunde inte fastställas utan det blev den dag då det konstaterats. Nästa smäll blev i kontakten med patologen, de visste inte när dödsattesten skulle kunna skrivas ut för de väntade fortfarande på en del provsvar, kan ta upp till ett par månader. Förvirringen i mitt huvve är total, hästarna där uppe löper amok och inget stämmer. I alla TV-serier och deckare som jag läst så kan de ge ganska detaljerade beskrivningar om var, varför och hur någon dött, tidpunkt för dödsfall brukar kunna kasta några timmar men inte dagar. På CSI har jag sett att provsvar får de inom minuter, de bara ploppar i nått i ett provrör, skakar om och tittar därefter i ett microskåp, sen vet de. När jag ställer allt mot varandra så fattar jag ingenting!! Är det nån form av konspiration från patologens sida?? Vill de medvetet förvirra oss stackare?? För inte kan det väl vara så att det som man ser på alla dessa krim serier och läser i deckare är osant?????????

3 kommentarer:

 1. Jag får börja med att beklaga era förluster, tungt! Sedan måste jag tyvärr säga att CSI kan du se som rena rama sagan. Det är extremt lite man kan få reda på enbart på några minuter eller några timmar ens. Och det är när ett fall är prioriterat. I många fall, där dödsfallet är naturligt (inte orsakat av brott) så hamnar ju proven i samma kö som alla möjliga prover, många gånger inklusive sådana cellprover som tas hos gynekologen t ex. Det kan således ta tid av den orsaken också. CSI är för övrigt rena rama sagan i flera avseenden, min man vars arbete involverar en hel del labbande bara garvar och säger att "klädd sådär skulle man inte få komma i närheten av den typen av laggutrustning/prover". Det är hemskt att det ska ta sådan tid, det håller jag verkligen med om - men att jämföra med en teveserie där så extremt lite av labbandet har det allra minsta med verkliga tidsperspektiv och nödvändiga labbrutiner att göra, det är nog inte riktigt rättvist trots allt.

  SvaraRadera
 2. Vi brukar titta på Efterlyst. Där har Leif GW Persson tagit upp just detta om att det går inte så snabbt här som det gör i tv-serierna. När det gäller krimfall där man misstänker brott ska alla prover skickas till SKL och det kan ta någon månad. Men de prover som patologen tar i vanliga fall lämnas väl till det egna sjukhuset. Så tror jag i alla fall och då borde det ju gå snabbare. Någon vecka bör ju vara en rimlig tidpunkt. Jag vet inte men att det inte går så snabbt som på TV har jag i alla fall förstått.

  Ang något annat så är jag snart klar med första sminkväskan. Det tar tid för mig att sy för jag måste vila kroppen mellan varven. Sedan tar ju första exet alltid lite längre tid medan man får testa sig lite fram. Jag lägger ut en bild i min blogg när den är klar.

  SvaraRadera
 3. Så sorgligt att ni har drabbats av dödsfall i familjen. Känner med dig!

  CSI är inte någon särskilt sanningsenlig bild av verklighetens labbande och provsvar kan nog ta både veckor och månader att få fram. Tyvärr.
  Jag som har en lite morbid fascination av döden brukade kolla på obducentprogrammen på Discovery tidigare. Där berättar de om verkliga fall och det är inte alltid de kan bevisa en dödsorsak utan bara gissa sig till vad som har hänt.

  Hoppas ni snart får svar på alla tunga frågor! Kram!

  SvaraRadera